Hollanda’da lale tarlalarında artık robotlar devriye geziyor

0
Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Bu yapay zeka robotu devreye girene kadar Hollanda'daki lale tarlaları virüs tehdidi altındaydı.

REKLAM

Theo, Hollanda'da hafta içi, hafta sonları ve geceleri çalışarak lale tarlalarında hastalıklı çiçekler olup olmadığını kontrol ediyor.

Adını Hollanda Kuzey Denizi kıyısındaki WAM Pennings çiftliğinin emekli bir çalışanından alan robot, baharda renk cümbüşüne dönüşen tarlalardaki hastalıkları ortadan kaldırmaya yönelik savaşta yeni teknolojiyi temsil ediyor.

Rüzgârlı bir bahar sabahı robot, sarı ve kırmızı lale sıraları boyunca hareket ederek her bir bitkiyi kontrol ediyor ve gerektiğinde “lale böceği virüsünün” yayılmasını önlemek için hastalıklı soğanları öldürüyor. Hasattan sonra ölü soğanlar sağlıklı olanlardan ayrıştırma deposunda ayrıştırılır.

Lale böceği virüsü (TBV), bitkilerin büyüme ve gelişmesini engelleyerek zayıf kalmalarına neden olur. Aynı zamanda ampulün kendisini de zayıflatarak çiçek açamamasına neden olur.

Hollanda'da virüsle mücadele çalışmaları kapsamında 45 robot lale tarlalarında devriye geziyor.

Havalar ısındıkça çiftçiler, tarlaların dünyanın dört bir yanından turist çeken dev renk gösterilerine dönüştüğü yoğun sezona yaklaşıyor.

Noordwijkerhout'ta ikinci yetiştirme sezonunda robot kullanan üçüncü nesil laleler çiftçi Allan Visser, geçmişte bu işin “hastalık bekçileri” tarafından yapıldığını söylüyor.

Robotun maliyetinin 185 bin euro olduğunu belirten Visser, şunları ekliyor: “Bu fiyata güzel bir spor araba da satın alabilirsiniz.”

“Ama robotu tercih ediyorum çünkü spor araba tarlamızdaki hastalıklı laleleri parçalamıyor. Evet pahalı ama hastalıklı laleleri gerçekten görebilenlerin sayısı azalıyor” diyor.

Tesis kontrol robotu nasıl çalışır?

Elbette bir spor arabadan çok daha yavaş olan bu robot, tarlalarda saatte bir kilometre hızla raylarda hareket ederek hastalıklı çiçeklerin yapraklarındaki kırmızı çizgileri arıyor.

Visser, “Ön kamerası var ve lalelerin binlerce fotoğrafını çekiyor. Daha sonra yapay zeka modeliyle lalenin hastalıklı olup olmadığını belirliyor” diye açıklıyor Visser, buna “hassas tarım” adını veriyor.

“Robot onu tanımayı ve tedavi etmeyi öğrendi” diye ekliyor.

Robotları üreten H2L Robotics şirketinden Erik de Jong, yapay zekanın hastalıklı çiçekleri tespit etmelerine yardımcı olduğunu ve son derece hassas GPS koordinatlarının, yok edilmesi gereken çiçeklerin yerini tespit etmelerine olanak sağladığını söylüyor.

“Makinenin kalbi, yapay zeka modeline koyduğumuz bilgidir. Bu bilgi, lale çiftçilerinden gelir. Daha sonra lale çiftçilerinin bilgilerini kullanır ve bunu bir yapay zeka sistemine besleriz. modelde “Bir araya getiriyoruz” diyor.

WAM Pennings çiftliğinde robota adını veren ve 52 yıl çiçek hastalığı avcılığı yaptıktan sonra emekliye ayrılan Theo van der Voort, çok etkilendi.

“Bu muhteşem. O da benim kadar görüyor.” Diyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber