İsveç ilk vakayı resmen açıkladı! Maymun çiçeği virüsü Afrika’dan sonra Avrupa’da da görüldü

0

Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve komşu ülkelerde görülen maymun çiçeği virüsü, Afrika kıtasının ötesine de yayıldı. İsveç Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Jakob Forssmed bir basın toplantısında, “Öğleden sonra İsveç'te Clade I adı verilen daha şiddetli bir tür maymun çiçeği vakası olduğunu doğruladık.” dedi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu tarafından yapılan açıklamada, maymun çiçeği virüsünün tehlikeli bir varyantı olan Clade I'in Afrika dışında ilk kez tespit edildiği ve hastanın başkent Stockholm'de olduğu belirtildi.

KİM “KÜRESEL KAMU SAĞLIĞI ACİL DURUMU” İLAN ETTİ?

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Afrika CDC) dün, maymun çiçeği virüsünün Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden komşu ülkelere yayılması nedeniyle kıtada “kamu sağlığı acil durumu” ilan etti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğu açıktır” dedi. Küresel bir halk sağlığı acil durumu, DSÖ'nün en yüksek alarm seviyesi olarak bilinir ve bir hastalığı kontrol etmek için araştırmayı, finansmanı, uluslararası halk sağlığı önlemlerini ve işbirliğini hızlandırmayı amaçlamaktadır.

Meydan okumak

Afrika CDC'si, bu yıl kıtada maymun çiçeği nedeniyle 17.000'den fazla vaka ve 517 ölümün rapor edildiğini ve bunun geçen yılın aynı dönemine göre %160'lık bir artışı temsil ettiğini söyledi. Afrika'da toplam 13 ülke vaka bildirdi.

TÜRKİYE'DE BULUNAMADI

Sağlık Bakanlığı, Afrika kıtası başta olmak üzere yaygın görülen M pox (mpox) hastalığına ilişkin Türkiye'de herhangi bir vakaya rastlanmadığını, henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbire ihtiyaç duyulmadığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ağırlıklı olarak Afrika kıtasında görülen M pox (mpox) hastalığına 2024 yılında Türkiye'de rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek önlem alınması gerekli değildir. Gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Bakanlığımızca yürütülmekte olup süreç bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla titizlikle takip edilmektedir.” ifadeler kullanıldı.

inç_b_c_ecf1f7fde3006fa6e27c1a7b0c0e3e19

MAYMUN ÇİÇEK (MPOX) NE TÜR BİR VİRÜSTİR?

Mpox, grip benzeri semptomlara ve irin dolu lezyonlara neden olan viral bir enfeksiyondur. Birkaç yıl öncesine kadar vakaların çoğu Orta ve Batı Afrika'da rapor ediliyordu. Ancak 2022'de, clade 2 adı verilen bir çiçek hastalığı türü, Birleşik Krallık da dahil olmak üzere 100'den fazla ülkeye ulaşan küresel bir salgını tetiklediğinde, Dünya Sağlık Örgütü bir halk sağlığı acil durumu ilan etti.

inç_b_c_4546a39a40b8d915e47ecc028a74245f

Nisan ayında, bilim adamlarının Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki küçük bir maden kasabası olan Kamituga'da “pandemi potansiyeli” olan yeni, yakalanması daha kolay bir çiçek hastalığı türü keşfetmesiyle alarm zilleri çalmaya başladı. Ülkenin doğusunda son dönemde görülen vaka artışının kökeninde “clade 1b” adı verilen yeni virüs yer alıyor.

MAYMUN ÇİÇEK VİRÜSÜ (MPOX) BELİRTİLERİ.

Mpox hastalığının belirtileri arasında ateş, solunum sorunları, kas ağrısı ve şişmiş lenf düğümleri sayılabilir. Döküntüler ayrıca ellerde, ayaklarda, göğüste, ağızda veya cinsel organlarda da görülebilir.

(IHA)Bu içerik Metin Yamaner tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking casibom giriş