“TEKNOFEST dünyaya iz bırakacak gençler yetiştirmeyi hedefliyor”
25 alanda düzenlenen TEKNOFEST teknoloji yarışmalarının finali üçüncü gününde Antalya'daki ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde devam etti.
Festival kapsamında TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, söyleşi programında gençlerle tanışarak sorularını yanıtladı.
Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, tam bağımsız Türkiye hedefiyle başlatılan TEKNOFEST'in bu yıl bir dünya rekorunu daha kırdığını söyledi.
49 farklı dalda yarışmalara 1 milyon 600 bin kişinin başvurduğunu söyleyen Bayraktar, dünyaya yön verecek ve yön verecek 6 bin 500 finalistin Antalya'da yarıştığını vurguladı.
Bu yıl 10 farklı alanda yeni yarışmaların düzenleneceğini ve Akdeniz'in 11 ilinde gerçekleştirileceğini anlatan Bayraktar, TEKNOFEST Akdeniz'in 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana'da düzenleneceğini hatırlattı.
İnsansız hava araçlarının serüvenini ve TEKNOFEST'in ilham kaynağı olduğunu anlatan Bayraktar, şöyle konuştu: “Bize ilham veren şey, ne yazık ki ülkemizin büyük bir terör salgınına maruz kalması ve havacılığa olan sevgimizdi. Biz de TEKNOFEST'i bu şekilde düzenlemek istedik. gelecekte bir çocuk gelip bir uçağa dokunabilir ve ülkemizin uzay programını inşa edebilir.” “Bunu insanlığa dokunmak ve tüm insanlığa şifa verecek nesiller yetiştirmek için yapıyoruz.” dedi.
Yarışmaya katılan takımların azimli ve kararlı bir çalışma yaptığını söyleyen Bayraktar, dünyada bu enerji, donanım ve ruhla yapamayacakları iş olmadığını kaydetti.
Bir önceki neslin başlattığı çalışmayla gençlerin çıtayı daha da yukarılara taşıyacağını belirten Bayraktar, şöyle konuştu: “Baykar şu anda dünyanın en büyük insansız hava aracı markası, çoğu ülkeye ihracat yapıyor. Sizin açınızdan tüm bunlar yapılmış, bir anlamda başarılı bir iş.” Dolayısıyla yaptığınız işte rahatlıkla 'Dünyanın en iyisi olabilirim' diyebilirsiniz” dedi.
“Gençlerimiz büyük taleplerle, büyük hayallerle gelebilirler”
Bayraktar ise festival kapsamında düzenlenen girişimlerin programının genişletilmesine öncelik verdiğini belirtti.
TEKNOFEST'ten büyük bir enerji çıktığını vurgulayan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye'de bu alanda öğrenilen çaresizlik yerle bir oldu. Üstelik büyük bir özgüven oluştu. Gençlerimiz büyük taleplerle, büyük hayallerle gelebiliyor ama girişimcilik ekosistemi henüz tam anlamıyla yerine oturmuş değil. Hak ediyor Bence daha da büyümesi gerekiyor çünkü Türkiye savunma sektöründe dünyaya damga vurabilecek çalışmalar yaptı ama sivil teknolojinin diğer alanlarında da geride bırakacak iddialı girişimler henüz tamamlanmadı. Dünyadaki işaretler yeni doğuyor ama bu yönde hala yapılacak çok şey var “Görevimizi yapmaya çalışalım”.
Yüksek teknolojili ürünlerin geliştirilmesinin Türkiye için hayati bir konu olduğunu vurgulayan Bayraktar, dünyadaki en büyük dönüşümün teknoloji olduğunu vurguladı.
Küçük girişimlerin tüm dünyanın gidişatını değiştirecek işler geliştirdiğini belirten Bayraktar, şöyle konuştu:
“TEKNOFEST, dünyaya iz bırakacak, onu bu karanlıktan kurtaracak, insanlığa ve ülkesine fayda sağlayacak teknolojiler geliştirecek nesiller ve gençler yetiştirmeyi hedefliyor. Ne yazık ki dünya korkunç bir karanlığa doğru gidiyor. dünya ne yazık ki teknolojik tekellerin insanlığı yaratıp manipüle ettiği bir yere dönüşecek.” “Kadim medeniyetimizin değerlerinden aldığımız ilhamla dünyayı değiştirecek, farklı bir yere taşıyacak girişimlerin buradan geleceğine inanıyoruz.”
Bayraktar ise Kızılelma, Bayraktar TB3 ve uzay sahasında çalışmalara devam ettiklerini belirtti.