Fransız ekonomisi batıyor mu? Tahvil faizleri Yunanistan'ı geçti

0

Oluşturulma tarihi: 29 Kasım 2024 08:33

Yatırımcılar, planlanan vergi artışları ve harcama kesintileri konusundaki anlaşmazlığın hükümeti devirmesinden korkuyor.

class = “medyanet-inline-adv”>

Fransa'nın borçlanma maliyetleri, kemer sıkma bütçesi konusundaki anlaşmazlığın Başbakan Michel Barnier'in hükümetini devirebileceği korkusuyla Perşembe günü kısa süreliğine Yunanistan'ın üzerine çıktı.

Fiyatlarla ters yönde hareket eden Fransa 10 yıllık tahvil getirileri, erken işlemlerde %3,022'ye kadar yükseldi ve Yunanistan'ın %3,013 getirilerinin biraz üzerinde gerçekleşti.

Daha sonra Yunanistan'ın getirisi %2,987'ye düşerken, Fransa'nın getirisi %2,978 oldu. Yunanistan on yıldan fazla bir süre önce Avro Bölgesi borç krizinin merkezindeydi.

Fransa Maliye Bakanı Antoine Armand Perşembe günü muhalefet partilerine kendi siyasi çıkarları uğruna ülkeyi zayıflatmamaları çağrısında bulundu.

BFMTV'ye konuşan bakan, Fransa'nın bir seçeneği olduğunu söyledi. Armand, “Ya sorumlu davranıp bütçeyi iyileştirmek için birlikte çalışacağız ya da başka bir belirsizlik yoluna girip bütçe ve kamu maliyesinin bilinmeyenlerine dalacağız” dedi. dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Barnier'in azınlık hükümeti, 60 milyar avroluk vergi artışı ve harcama kesintisi getirecek bir bütçeyi tamamlamaya çalışıyor. Hükümetin Ulusal Meclis'te yeterli oyu bulunmadığından, bütçeyi geçirmek için parlamenterleri atlayacak anayasal bir mekanizma kullanmak zorunda kalması muhtemeldir, bu da muhalefetin güvensizlik oyu vermesine yol açacaktır.

LE PEN'İN DESTEĞİNE İHTİYAÇLARI VAR

Barnier'in kaderi büyük ölçüde, parlamentoda önemli bir oylama bloğu olan Rassemblement National partisinin lideri olan aşırı sağcı lider Marine Le Pen'in elinde olacak. Le Pen, elektrik vergilerinin artırılması veya ilaç ve doktor ziyaretleri için yapılan ödemelerin kesilmesi gibi bütçe taleplerinin karşılanmaması halinde RN'nin hükümete karşı harekete geçeceği yönündeki tehditleri artırdı.

Barnier ve Le Pen'in yardımcıları geçtiğimiz günlerde özel olarak görüştü. Armand, hükümetin finansal piyasalar üzerinde “fırtınayı önlemek için taviz vermeye hazır” olduğunu belirterek, bu girişimin Le Pen için öncelikli olan elektrik vergisi konusunu da kapsadığını sözlerine ekledi.

Fransa'nın bütçe açığı bu yıl GSYİH'nın %6'sını aşma yolunda ilerliyor; bu da AB'nin %3 hedefinin iki katından fazla. Brüksel, Fransa'yı beş yıllık bir süre boyunca açıklarını azaltmaya zorlamak için “aşırı açık” izleme altına aldı.

Sağlık harcamalarından taviz vermeye hazır olup olmadıklarının sorulması üzerine Armand, “Her alanda ölçülü taviz vermeye hazırız” diyerek, bütçe kesintilerine ihtiyaç olduğunu, bu nedenle her alanda çaba gösterilmesi gerektiğini ekledi.

Geçtiğimiz haftalarda Barnier hükümeti, bütçe açığını 2025 yılı sonuna kadar ulusal hasılanın %5'ine düşürme hedefini imkansız hale getirebilecek bütçe teklifinde taviz vermek zorunda kaldı. Fransa bu yıl için bütçe açığı hedefini aştı ve Yılı GSYİH'nın %6'sının üzerinde, yani AB'nin GSYİH'nın %3'ü sınırının oldukça üzerinde bir açıkla kapatacak.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

handycasinozone.com freebetstake.com Elexbet