Street Galerisi Hafez Mustafa, dünyayı açtı … 160 -LOLD Baklavacı Top 100 Tatlı Listesinin en üstünde
Yasemin Salh
Yaratılış Tarihi: 02 Şubat 2025 04:00
1860 yılında, Arpaclar Camii'nin muezzini Hafez Mustafa, 2007 yılında Hafez Mustafa tarafından işaretlendi, Avni Ongurlar tarafından emekli oldu. Avni Bey, Bağdat Caddesi İkiz Çocuk Emre ve Eren Ongurlar'a 'Bu işe gel “, 160 yaşındaki markanın kaderi değişti. Emre Ongurlar,” Emekli Baba bir iş açtı, ama Sonra çok ibadet ettik. Arşivlerden reçeteler yaptık ve Londra ve Dubai'de açıldık.
Dünyadaki gastronominin trendlerini takip eden internet platformu Tasteatlas tarafından yayınlanan “En İyi 100 Tatlı” listesi ikinci kez iki yıldır bir Osmanlı markası var. Anında olanların düzenli olduğu Eminönü Bahçekapi'deki mütevazı dükkanıyla 160 yıldır faaliyet gösteren Hafez Mustafa, Portekizli “doğmuş” tatlıdan sonra zirveyi itiyor. 1860 yılında, Eminönü'deki Arpaclar Camii'nin muezzini Hafez Mustafa ve babası HaCı HaCı mail Hakki Bey, bugün dünyanın listelerini görüp görmediği bilinmiyordu. Bununla birlikte, 2007 yılında markayı işe alan Ongurlar ailesinin 160 yıllık bir hikayeye sahip olması, Hafiz Mustafa'nın torunlarını memnun ediyor.
1864 Bahçekapi
Düzenli babam devraldı
1864'te 1864 tarihli Hafez Mustafa Şefeleleri'nin şu anki sahipleri Emre ve Eren Ongurlar, mutfağa bağlı bir meslekten gelmiyorlar. Hürryen'deki markanın hikayesini anlatan Yönetim Kurulu üyesi Emre Ongurlar, İkiz kardeşi Eren Bey ile yıllarca Bağdat Caddesi'ndeki Gemini Oto Galerisini yönettiğini söyledi. O zaman aşağıdaki gibi nasıl oldu:
“Babam Avni Ongur geri çekildikten sonra sık sık çok seven Eminuk'a yürüyüş yaptı. Bu arada, Hafez Mustafa kesinlikle ziyaret edildi ve tatlılarını yedi. Bir gün dikildiğinde, sahiplerinin dükkanı aktardığını öğrenmek istedi. Özboyaclar ailesine ve bir veya iki ortağına ait olan marka, tamamen kontrolü üstlendi. Babam “Sonu tut” dedi. Bir iş açmamızı bekliyorduk, ama fazla beklemiyorduk.
Büyüyen ikiz kardeşler
Emre Ongurlar, kardeşi Hafiz Mustafa ile birlikte, bugün Londra ve Dubai'de dükkanlar olduğunu söyledi. Türkiye'de büyüyen şirketin başarısının arkasında, İkiz Kardeşlerin yemek ve içme tutkusu. Emre Ongurlar şunları söyledi: “Hafez Mustafa'nın kontrolünü ele geçirdikten sonra tarihi tariflere ulaştık. Osmanlı arşivlerine girdik. Bunlara dayanarak, kardeşimle altı veya yedi yeni reçete oluşturduk. Çok fazla tuttu. Örneğin, Türk sevincini koyduğumuz Kadayif tatlı ödülleri ödüller aldı. Fıstık kremini Dubai Night adlı yeni bir reçete ile Dubai çikolatasına krema dönüştürdük. Şimdi bu tatlı için dizildim.
Avni Ongurlar (ortada) ve çocukları Eren (solda) ve Emre Ongurlar 2007'den beri çalışmanın başında.
Hedefimiz dünyanın ilk yeridir
İki yıl boyunca Tasteatlas listesinde ikinci olmak kardeşler için bir zorluğa yol açtı. “Portekizli tatlı bir makarna tatlısı. Baklava daha fazla işlemeye sahip bir üründür. Sadece buradaki lezzet değil; Gelenek, pozisyon, hizmetin kalitesi de incelenir. Amacımız gelecek yıl dünyanın galibi olmak. Ongurlar, yurtdışında yakalanan başarının anahtarını aşağıdaki gibi özetledi:
“Burayı aldığımızda 5-6 çalışan vardı. Şu anda 2 bin kişilik bir takımız. Altyapının katısını yarattık. Nereye gidersek gidelim, fırınımız, zanaatkarlarımız ve malzemelerimizle gidiyoruz ve günlük üretim üretiyoruz. Şimdiye kadar Londra'ya 15 milyon lira yatırım yaptık. Dubai daha da fazlası. En zor şey lezzet standardını yakalamaktı. Tarifler önemliydi. “
Kurucu Ailesi ile İletişim
Peki Hafiz Mustafa'nın ailesi mirası için ne yaptı? Emre Ongur, aileden çok fazla insan kalmadığını söylüyor. “Ama kurucu ailenin üyelerinin mezarlarını bulduk. Onlara sadakat borçluyuz. Bazı torunlara ulaştık, buluşuyoruz. Tatillere ve özel günlerde hediyeler gönderiyoruz.
Listede dört Türk markası
Bu yıl Tasteatlas tarafından yayınlanan “En İyi 100 En tatlı” listesinde dört Türk markası var; Hafiz Mustafa, Kadikoy Gulluoglu, Katmerci Zekeriya Usta ve Ali Usta Dondurma. Listede altıncı sırada yer alan Karakör Gülüoğlu, Baklava ve diğer Türk tatlılarını satan faaliyet olarak bahsediliyor. 24. sıraya giren Gaziantep'e Katmerci Zekeriya Usta, fıstığı ile ünlüdür ve Krem ile hazırlanan Katmer. 57. olan İstanbul moda Ali Usta, Türk dondurmanın yerel nüfusun ve yabancı turistlerin favori yerlerinden biri olduğunu vurguladı.