Alper Gezeravcı ve beraberindeki 2 astronottan kan, tükürük ve idrar örnekleri alınacak! Tedavi yöntemleri için kullanılacak
İlk Türk astronot Alper Gezeravcı ile İtalyan ve İsveçli astronotlarından uzaya çıkmadan önce kan, tükürük ve idrar örnekleri alındı. Astronotlar Dünya’ya döndükten sonra da aynı örnekler alınacak. Numuneler üzerinde gerçekleştirilecek “Metabolom” deneyi ile uzay koşullarının insan sağlığı üzerindeki etkileri ortaya çıkarılacak. Elde edilecek veriler ışığında astronotların sağlığına yönelik olası risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanıyor.
ASTRONOTLARDAN TOPLANAN ÖRNEKLER TEDAVİ YÖNTEMLERİNDE KULLANILACAK
Proje yürütücüsü, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Emregül, bir Türk astronotun uzay uçuşu yapacağını duyunca çok heyecanlandığını söyledi.
‘ASTRONOTLARIN SAĞLIĞINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ’
Profesör. Emregül, “Ve elbette bir proje de yazdık. Bu projede ağırlıklı olarak astronotların sağlığı üzerine çalışmalarımızı yürüteceğiz. Uzay, insanoğlunun karşılaşabileceği en ciddi koşullardan biri. Maalesef astronotlarımız, düşük yer çekimi, yüksek uzay radyasyonu, beslenme problemlerindeki değişiklikler, uykusuzluk, hiperoksi gibi birçok çevresel strese maruz kalırlar. Bu maruz kalma sonucunda astronotlarımızın metabolizmasında patolojik nedenler ortaya çıkar. “Bu çalışmayla biyokimyasal ya da genetik düzeyde çok farklı sonuçlara ulaşacağımızı düşünüyoruz. Astronotlarımız Türkiye’ye döndüklerinde zaten onların kanından ve tükürüğünden metabolomları oluşturmuş olacağız.” Bunu çok kolay bir şekilde yapacağız ve ileri tekniklere dayalı olarak çalışmalarımızı detaylandıracağız” dedi.
Profesör. Dr. Emregül, araştırma sonuçlarının mevcut astronot hastalıklarının tedavisinde ve önleyici tedbirlerin geliştirilmesinde önemli rol oynayacağını vurguladı.
“BU İLK KEZ BİZİM TARAFIMIZDAN YAPILACAK”
Profesör. Emregül, “İlk defa ulusal omics veri seti (bütün içindeki parçaların analizi ve veri setinin oluşturulması) tarafımızdan yapılacaktır. Uzay görevlerinde bireysel farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle karşı tedbir paketlerimizi oluşturacağız.” Bu kişisel farklılıkları geliştirmek bizim tarafımızdan ilk kez yapılacak” dedi.
Proje üyelerinden Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü Biyokimya Bölümü doktora öğrencisi Oğuzhan Durmaz, ekiplerinde kalp cerrahı, uzman diş hekimi, eczacı ve biyokimya uzmanlarından oluştuğunu kaydetti.