Beşinci hastalıkla ilgili çarpıcı açıklama: “Artış gösterdi, bu sene daha fazla var”

0

Çoğunlukla 5-15 yaş arası çocukları etkileyen ve yanaklarda oluşan kızarıklıklar nedeniyle tokat yemiş gibi kırmızı bir görünüme neden olan Parvovirus B19 veya beşinci hastalık, son zamanlarda sıklıkla gündeme geliyor. Türk Pediatri Derneği Başkanı, Pediatrik Allergoloji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş da hastalığın belirtileri ve etkileri hakkında bilgi verdi. Profesör. Dr. Çokuğraş, beşinci hastalıkla karıştırılabilecek hastalıklar hakkında bilgi verirken, aileleri de uyardı.

Profesör. Dr. Haluk Çokuğraş, “Deri döküntüsü; Kolların ve bacakların dış yüzeyinde yer alır ve yavaş yavaş dantele dönüşür. Beşinci hastalık şu anda gerçekten yükselişte. Bu sezon her yıl vardı ama bu yıl biraz daha fazlası var. Kızıl hastalığıyla karıştırılabilir ancak kızıl döküntüsü sadece yanakları değil tüm vücudu kapsar. Alerjik hastalıklarla karıştırılabiliyor, onunla ilgili denemeler yapıyoruz. “İçeriye gelip 'Turşu yedi, şunu yedi, yüzü kızardı' diyenler oluyor” dedi.

“SON SONRA ARTTI, BU YIL BİRAZ DAHA FAZLA VAR”

iStock-482858629

Profesör. bahsedilen beşinci hastalık çocuğun yanağında tokat izine benzer bir kızarıklığa neden olur. Haluk Çokuğraş, “Beşinci hastalık aslında son derece basit bir viral enfeksiyondur. Parvovirüs B19 dediğimiz bir virüs nedeniyle her yıl özellikle okul dönemlerinde, sonbahar, kış ve ilkbaharda 5-15 yaş arasındaki büyük çocuklarda ortaya çıkan ekzantematöz bir hastalıktır. Kızarıklık son derece tipiktir, aslında hiçbir şeyle karıştırılamaz, bu mesleği bilen herkes hemen tanıyacaktır. Ne tür döküntüler oluşur? Her iki yanağı da sanki tokat yemiş gibi kızarır. Enkaz; kolların ve bacakların dış yüzeylerinde. Yavaş yavaş bir dantele, girintili ve çıkıntılı döküntülere dönüşür. Bu kızarıklıklar birbiri ardına gelir, önce kızarıklık olur, geçer sanırsınız, sonra tekrar olur, sonra tekrar olur ve bu yaklaşık bir hafta sürer. Bazen eşlik eden hafif ateş olabilir, bazen hiç olmayabilir, bazen de kaşıntı olabilir. Bu ateşin olmaması ve bazen hafif bir kaşıntı, gerçekten bu hastalığın, muzdarip olduğumuz alerjik hastalıklarla karıştırılmasına neden olabiliyor.

iStock-1270637145

Bize gelen, “turşu filan yedi, yüzü kızardı” diyen çok sayıda hastamız oluyor. Beşinci hastalık bu aralar gerçekten arttı, muayenehanemde görüyorum, başka arkadaşlarımdan da duyuyorum. Her yıl bu sezon var ama bu yıl birkaç tane daha var. Neredeyse hiç komplikasyonu olmayan çok basit bir hastalıktır, ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde nadiren anemiye neden olabilir. Okul çağındaki çocukları etkiler ancak bazen yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Yetişkin kadınlarda ortaya çıktığında eklem komplikasyonları ortaya çıkabilir. Yayılan döküntü vücudu iyi kaplamaz. Bazen yanaklardaki kızarıklık nedeniyle kızıl ile karıştırılabilir ancak kızıl döküntüsü sadece yanakları değil tüm vücudu etkiler. Bazen tüm vücut sanki mürekkep sürülmüş gibi kırmızı olabilir ve ateş çok daha yüksek olabilir.” dedi.

“BU HASTALIKTA ASLA ANTİBİYOTİK KULLANILMIYOR, TÜRKİYE HALA ANTİBİYOTİĞİN EN KÖTÜ KULLANILDIĞI ÜLKEDİR”

iStock-1144971891

Prof., beşinci hastalık durumunda ne yapılması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu. Dr. Çokuğraş, “Bulaşabiliyor ama kızamık gibi aşırı bulaşıcı değil. Kaşıntı aşırı ise evde birkaç gün istirahat etmek nadiren mümkün olabilir, belki birkaç gün kaşıntıyı hafifletmek için antihistaminik bir ilaç kullanılabilir. Ateş oluşursa ateş düşürücü kullanılabilir, antibiyotik asla kullanılmaz. Bu beşinci hastalık, altıncı hastalık da var; 3 yaş altı çocuklarda ve genellikle 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklarda görülen bir cilt hastalığıdır. Ama ne tür pervasız bir hastalık; Aynı zamanda çok tipiktir. Yaklaşık 3 gün boyunca çok yüksek ateş olacak, 39-40 derece, hatta bazen kasılmalar bile olacak, o kadar yüksek olabiliyor. Genellikle başka bir fizik muayene bulgusu yoktur. Şaşıracaksınız, bazen bu çocuğa ne olduğunu, neden ateşi olduğunu öğrenmek için birçok test yapılabiliyor ancak 3. günün sonunda ateşi aniden düşüyor ve kızamık benzeri bir döküntü ortaya çıkıyor.

kaşıntı, döküntü, kızarıklık

Tüm vücudu etkileyen ince bir döküntü sadece 24 saat sürer ve kaybolur. Burada dikkat çeken şey; çocuğun yaşıdır. Tedavisi yoktur, çocuklara yalnızca semptomatik tedavi uygulanır. Burada kafa karıştırıcı olabilecek şeyler: Bu hastalıkların döküntüleri sırasında antibiyotik veya diğer ilaçları yanlış kullanırsanız, bazen bu döküntüleri ilaç alerjisi olarak yorumlayabilirsiniz, bu yüzden dikkatli olmanız gerekir. Öncelikle antibiyotiklerin çok dikkatli kullanılması gerekiyor. Antibiyotiklerin en çok kullanıldığı ülke hâlâ Türkiye, geçen yıl birinciliği Yunanistan'a kaptırmıştık. Bu yıl tekrar ele aldık, ne yazık ki her ateşli hastalıkta antibiyotik kullanılması oluşabilecek belirtilerin yorumlanmasını zorlaştırıyor. “Yüksek ateş durumunda doktora başvurmak en doğrusu.” dedi.

“BUNLAR BULAŞICI HASTALIKLARDIR, ORTAYA ÇIKTIĞINDA DİĞER ÇOCUKLARDAN UZAK TUTMALISINIZ”

iStock-1206504406

Şap hastalığına ilişkin konuşan Prof. Dr. Çokuğraş, sözlerine şöyle devam etti:
“Şap hastalığı uzun zamandır bildiğimiz bir hastalık ve zaman zaman bazı artışlar olabiliyor. Ateş ortaya çıkabilir ve genellikle ellerde, özellikle avuç içlerinde, ayak tabanlarında ve ağız içinde ve çevresinde döküntülere, kabarcıklara veya yaralara neden olabilen bir hastalıktır. Bazen çok şiddetli ateşe de neden olabilir. Tek bir virüsün neden olduğu bir hastalık değil, bazıları salgınlara neden olabilen birden fazla farklı virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Son dönemde özellikle Uzakdoğu'da bu tip salgınlar yaşanıyor.

iStock-1734001555

Teşhis etmek zor değil; gövdede, kollarda ve bacaklarda fazla kızarıklık yoktur. Esas olarak ellerde ve ayaklarda görülür, ancak daha az da olsa kollarda döküntülerin ortaya çıktığı bazı atipik durumlar da olabilir. Tüm bu viral hastalıkların spesifik bir tedavisi yoktur. Şap hastalığında ağızda yara ve lezyonlar oluştuğunda bu çocukların beslenmesi bozulabilmektedir. Söz konusu bulaşıcı hastalıklar olduğunda ve böyle bir durum ortaya çıktığında onları bir süre diğer çocuklardan uzak tutmak gerekir. Mümkün olduğunca birkaç gün evde kalmaları faydalı olacaktır. Henüz bulunamadığı için bu hastalıklara karşı aşı da bulunmuyor. “Bu çocukların iyi beslenmesini sağlamak önemli çünkü hastalık sırasında çocukların iştahları bozulabilir ve beslenmeleri etkilenebilir.” (İHA)

Mynet Youtube
ANA SAYFAYA DÖNMEK İÇİN BURAYA TIKLAYIN
Isias Otel davasında yeni gelişme!Isias Otel davasında yeni gelişme!
Yakınını öldüren firari zanlı 17 gün sonra Edirne'de yakalandıYakınını öldüren firari zanlı 17 gün sonra Edirne'de yakalandı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Dünya Sağlık Asamblesi'ndeki Gazze vurgusu: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan Dünya Sağlık Asamblesi'nde Gazze vurgusu: “İnsanlığın vicdanı darağacında”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber
meritking Casibom