Dr. Saraçoğlu’nun tavsiyesi: Osmanlı döneminde ilaç olarak kullanıldı
Doğanın bizlere sunduğu mucizelerden biri olan beyaz dutun enfes lezzetinin yanı sıra sağlığa önemli faydalarını biliyor musunuz? İnsanlık tarihi boyunca sağlık için çeşitli şekillerde kullanılan beyaz dutun faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız.
Yarım litre klorsuz su kaynatın. 5-6 yemek kaşığı içine bir avuç kuru beyaz dut atın. 6 dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Ardından ocağı kapatın.
Soğumasını bekleyin. Ertesi gün sabah aç karnına yarısını için. Akşamları, diğer yarısını aç karnına için. Haşlanmış dut tüketmemelisiniz. Bu uygulamayı 25 gün boyunca yapın. Her seferinde taze olduğundan emin olun.
Egzama İçin Dut Önleyici Bakım:
Yarım litre klorsuz su kaynatın. İçine bir avuç kuru beyaz dut koyun. 6 dakika kısık ateşte kaynatın. Ardından ocağı kapatın. Ellerinizi yakmayacak bir sıcaklığa soğuduğunda egzamalı ellerinizi bu kürün içine koyun ve 10 dakika bekleyin. Sonrasında bir saat boyunca ellerinizi yıkamayın. 1 saat sonra ellerinizi su ile durulayabilirsiniz.
Bu uygulamayı haftada 3 kez tekrarlayın. Bu kür her uygulamadan önce taze olarak hazırlanmalıdır. Ayrıca elinizi koyduğunuz kabın soğuk olmamasına dikkat edin. Aynı şekilde, ellerinizi yakmadığınızdan emin olun. Çok soğuksa, tekrar ısıtabilirsiniz. Egzama ellerde değil de ayaklarda veya bileklerde ise bir kepçe yardımıyla 10 dakika egzamalı bölgeye dökün.
Beyaz dut yapraklarının Osmanlı döneminde Anadolu’da şeker hastalarının tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Dut yaprağı antiseptik ve doğal bir antibiyotik olduğu için şeker hastalarının iyileşmeyen yaralarında kullanılmıştır. Dut yaprağı çayı, şeker hastalarının cildini kaplamayan faydaları ile tedavi amaçlı sıcak baharat olarak kullanılmaktadır.
Kuru Dutun FAYDALARI:
Antioksidan olduğu için vücudu hastalıklardan korur.
İçeriğindeki yüksek miktardaki C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
Hastalık ve kalp hastalığı insidansını azaltır.
Kan şekerinizi düzenleyin.
Karaciğeri güçlendirir.
Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
Diş eti hastalığına faydalıdır.
Kolesterolü düzenler ve dengeler.
Damar sertliğini önleyici etkisi vardır.
Kansızlığı önler.
Aç karnına tüketildiğinde bağırsaklardaki solucanların vücuttan atılmasını sağlar.
Çin’de kuru dut tıbbi olarak vücuttaki şişlik ve kızarıklıkları tedavi etmek için kullanılmaktadır.
Tayland Khon Kaen Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sonucunda kuru dutun beyin fonksiyonlarını güçlendirerek beyni koruduğu tespit edildi.
Ayrıca hafızayı güçlendirir.