Sepsiste erken tedavi hayat kurtarıyor

0
genişletmek

KAYNAK DHA

Uzman, sepsisin vücudun çeşitli mikroorganizmalara aşırı tepki vermesi olduğunu söylüyor. Abdullah Umut Pekok, “Sepsisden söz edebilmek için enfeksiyon olması gerekir ama bunun yanında çocukluk çağı, yaşlılık, şeker hastalığı, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, kronik böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi riski arttıran faktörler de var” dedi. ve yoğun bakımda yatış.Sepsisin tedavisi antibiyotik ve intravenöz sıvı desteği ile yapılıyor.Erken tedavi bireyin yaşama şansını artırıyor” dedi.

İLERLEMESİ DURUMUNDA KİŞİ SEPTİK ŞOKA GİRECEKTİR

Sepsisi tanımlayan uzman. Dr Pekok, “Sepsis, vücutta bir enfeksiyonun zincirleme reaksiyon başlatarak vücudun hücre ve dokularına zarar vermesiyle ortaya çıkıyor. Bu durum yaşamı tehdit eden bir tıbbi acil duruma neden olur. Bağışıklık sistemi normalde vücuttaki bir enfeksiyonla savaşmak için kan dolaşımına çeşitli kimyasallar salar. Sepsis, vücudun bu kimyasallara tepkisi dengesiz hale geldiğinde ortaya çıkar ve birden fazla organ sistemine zarar verebilecek değişiklikleri tetikler. “Sepsisin devam etmesi, ağırlaşması ve septik şoka ilerlemesi halinde kişinin kan basıncı önemli ölçüde düşer ve bu da bireyin ölümüne yol açabilir” dedi.

HAMİLELER VE YENİDOĞANLARDA DA GÖRÜLEBİLİR

Kimlerde sepsis görülme ihtimalinin daha yüksek olduğuna değinen uzman, şöyle konuştu: Dr. Pekok, şunları söyledi: “Sepsis, hamilelerde, yaşlılarda, 1 yaş altı çocuklarda, bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde ve bu gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerde daha sık görülüyor. diyabet, böbrek veya akciğer hastalığı veya kanser gibi. Bu kişiler septik şoka ilerleme riski altındadır. “Sepsisin tedavisi antibiyotik ve intravenöz sıvı desteği ile yapılıyor ve erken tedavi bireyin yaşama şansını artırıyor” dedi.

ENFEKSİYON NEDENİYLE ORTAYA ÇIKIYOR

Sepsise neyin neden olabileceğini açıklıyoruz, uzman. Dr. Pekok şu bilgileri paylaştı:

“Bakteriyel, viral veya fungal her türlü enfeksiyon sepsisin gelişmesine yol açabilir. Ancak sepsis genellikle zatürre, mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi organlarının enfeksiyonu, böbrek, mesane ve idrar sisteminin diğer bölümlerinin enfeksiyonu veya bakteriyemi adı verilen dolaşım sisteminin enfeksiyonu nedeniyle oluşur. Sepsis erken tedavi edilmezse daha ciddi semptomlara ilerleyebilir. Sepsisin belirti ve semptomları kötüleştikçe kişinin beyin, kalp ve böbrekler gibi hayati organlarına kan akışı tehlikeye girer. “Kronik hastalığı olan kişilerde, yoğun bakım ünitesine başvuran bireylerde, yanık hastalarında, intravenöz kateter, solunum tüpü gibi invaziv cihazlara bağlanan bireylerde ve yakın zamanda enfeksiyon geçirmiş kişilerde sepsis ve septik şok görülme olasılığı çok daha yüksektir. antibiyotik veya kortikosteroid kullanmıştı.”

SEPTİK ŞOKTA ÖLÜM RİSKİ %40’TIR.

Uzman, sepsisin vücudun çeşitli mikroorganizmalara aşırı tepki vermesi olduğunu ifade etti. Dr. Pekok, şöyle konuştu: “Sepsisden söz edebilmek için enfeksiyon olması gerekir ama bunun yanında çocukluk çağı, yaşlılık, şeker hastalığı, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, böbrek ve karaciğerin kronik hastalıkları gibi riski arttıran faktörler de vardır. ve yoğun bakım”. birime kabul. Sepsisin kendisi bulaşıcı bir durum değildir. Sepsise neden olan enfeksiyon bulaşıcı olabilir ancak enfekte kişilerde sepsise neden olmayabilir. Çoğu durumda, insanlar erken ve uygun tedaviyle hafif sepsisten kurtulurlar. Ancak durumun septik şok düzeyine ilerlemesi halinde ortalama ölüm oranının %40 civarında olduğu tespit edilmiştir. Risk grubundaki hastalarda enfeksiyon gelişmesi durumunda sepsisin tekrarlama riski vardır” dedi.

SEPSİS TANISI İÇİN ALTTA OLAN ENFEKSİYONUN TESPİT EDİLMESİ GEREKİR

Uzman sepsisin nasıl teşhis edildiğini açıklıyor. Pekok, “Bir bireye sepsis tanısı konulabilmesi için kişinin olası veya doğrulanmış bir enfeksiyona sahip olması ve sistolik kan basıncının 100 mm Hg veya daha düşük olması ve solunum sayısının dakikada 22 nefes veya daha fazla olması gibi belirtilerin olması gerekir. “. . Sepsis tanısı koymak için altta yatan enfeksiyonun belirlenmesi gerekir. Bunun için kan testleri yapılır. Zatürre olduğundan şüphelenilen hastalardan balgam örnekleri toplanır. “Ultrason, röntgen, CT taraması ve MRI da tanıya yardımcı olmak için istenebilecek testlerdir” dedi.

SEPSİSİ ÖNLEME YOLLARI

Uzman, sepsisi önlemenin yollarına dikkat çekiyor. Pekok, “Toplumda enfeksiyonun önlenmesi, el yıkama ve güvenli gıda hazırlama gibi etkili hijyen uygulamalarının kullanılması, sanitasyon, su kalitesi ve kullanılabilirliğinin iyileştirilmesi, özellikle yüksek risk altındaki kişiler için yeterli beslenme ve aşılara erişimin sağlanması anlamına geliyor” dedi. “Sağlık kuruluşlarında enfeksiyonların önlenmesi, öncelikle enfeksiyon önleme ve kontrol programlarının ve ekiplerinin işleyişine, el hijyeni de dahil olmak üzere etkili hijyen uygulamalarına ve önlemlerine, ayrıca temiz ve iyi donanımlı bir ortam ve çalışma ekipmanının varlığına dayanmaktadır. “

UYGUN ANTİBİYOTİKLER UYGULANABİLİR

Uzman, sepsisin tedavi yöntemlerinden bahsedelim. Dr. Pekok şu bilgileri paylaştı:

“Erken başlayan ve agresif bir şekilde devam eden tedavi, bireyin sepsisten kurtulma şansını artırır. Sepsisli bireyler hastanede yakın takip altında tedavi edilmelidir. Sepsis ve septik şok tedavisinde çok sayıda ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçlar esas olarak antibiyotikleri içerir. Sepsis durumunda tedaviye erkenden ve uygun antibiyotiklerle mümkün olan en kısa sürede başlanmalıdır. Başlangıçta kişiye çeşitli bakterilere karşı etkili olan geniş spektrumlu antibiyotikler verilir. “Bu antibiyotikler damardan veriliyor.”

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Antalya Haber