Ukrayna’da ilk yeraltı okulunun inşasına Zaporijya şehrinde başlandı
Ukrayna eğitim bakan yardımcısı, işgal nedeniyle ülkedeki yedi okuldan birinin zarar gördüğünü söyledi. 3.500'den fazla eğitim kurumu hasar gördü, 400'e yakın eğitim kurumu tamamen yıkıldı.
Ukrayna'nın ilk yeraltı okulu güneydeki Zaporojya şehrinde inşa ediliyor. İlk yeraltı okulunun sonbaharda yüz yüze derslere başlaması bekleniyor.
Yaklaşık 500 öğrenciye eğitim verecek şekilde tasarlanan okul, yerin yaklaşık 7 metre altında inşa ediliyor.
Yeni yeraltı okulu, yakındaki iki okulun öğrencilerine eğitim verecek. Bu nedenle dersler her iki okulun öğrencileri için ayrı ayrı gerçekleştirilecektir.
Yer üstü “88 Nolu Okul”da aynı zamanda derslik işlevi görecek üçüncü bir radyasyon sığınağı inşa ediliyor.
Okul müdürü Liudmyla Zlatova şunları söyledi: “Okulumuz bu mahalledeki tek okul, çocukların gitmesi için başka alternatif yok. Veliler çok iyi tepki verdi, ancak bazı veliler hala gerekli olup olmadığını merak ediyor.” dedi.
Bazı ebeveynler savaş sırasında çocuklarını okula gönderme konusunda ihtiyatlı davranırken, diğerleri çocukların normallik duygusunu korumanın önemli olduğunu söylüyor.
88 Nolu Okul öğrencilerinden birinin annesi Liubov Pashina, “Çok mutluyduk, yüz yüze iletişimi özlüyorlar. Eğitim için sürekli bilgisayara bakan çocuklar görme yetilerine zarar veriyor” diyor.
Zaporijya Valisi Ivan Fedorov geçen ay bölge genelinde on yer altı okulunun inşa edileceğini söyledi. Fedorov, bunlardan beşinin inşaatının devam ettiğini ve yıl sonuna kadar açılmasının beklendiğini söyledi.
Fedorov, “Sonbaharda yeni yeraltı okullarında eğitim sürecine başlama yolunda ilerliyoruz” dedi.
İki yılı aşkın süren işgal sırasında okulların da aralarında bulunduğu sivil altyapı defalarca hedef alındı.
Ukrayna'daki tüm çatışma bölgeleri arasında Zaporojye şehri büyük önem taşıyor. Çünkü şehir, işgalden kısa bir süre sonra Rus kuvvetleri tarafından ele geçirilen Avrupa'nın en büyük nükleer santraline ev sahipliği yapıyor.
O zamandan bu yana işgal edilen ve 2022'den bu yana atıl durumda olan tesis etrafındaki çatışmalar, Avrupa'da büyük bir nükleer felaket korkusuna yol açmıştı.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı defalarca tesis içinde ve çevresinde çatışmalar konusunda uyarıda bulundu. Teşkilat şefi Rafael Grossi, Nisan ayında insansız hava araçlarının (İHA'lar) gerçekleştirdiği saldırıları “dikkatsiz” olarak nitelendirdi.
Geçtiğimiz ay İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün “İşgal Altında Eğitim” başlıklı raporunda, Rus işgalinin “Ukrayna eğitim sistemini yönetilmesi zor bir duruma soktuğu” belirtildi.
Raporda, Ukrayna'da eğitimden sorumlu yetkililerin, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası bağışçıların desteğiyle “eğitim için yenilikçi adımlar” attığı belirtiliyor.
Bunlar arasında, koronavirüs pandemisinin ardından devam eden çevrimiçi müfredatı genişletme çabaları da yer alıyor.
Rapora göre bu program şu anda “beşinci sınıftan on birinci sınıfa kadar müfredatı kapsayan 10.000 video dersi” içeriyor.
Ukrayna'da her yedi okuldan biri artık tamamen hasar görmüş durumda. Ukrayna Eğitim Bakan Yardımcısı Yevhen Kudriavets Şubat ayında yaptığı açıklamada, “3.500'den fazla eğitim kurumu kısmen yıkılırken, yaklaşık 400 okul da tamamen yıkıldı” dedi.
Kudriavets, saldırıların çocukların eğitim hakkını ihlal ettiğini, eğitimin kalitesi, sosyalleşme ve sosyal entegrasyon üzerinde son derece olumsuz bir rol oynadığını söyledi.
Şubat ayında yayınlanan bir Dünya Bankası raporu, Ukrayna'nın kurtarılması ve yeniden inşasının maliyetinin önümüzdeki on yıl içinde 411 milyar dolar olacağını ortaya koydu.