Uzaydaki küresel rekabetin ortasında Çin aracı Ay’ın uzak yüzüne iniş yaptı
Çin gezgini şu anda Güney Kutbu-Aitken havzasında ve Dünya'ya geri getirmek için iki kilo ay kayası ve enkazı toplamaya çalışacak.
Uzay araştırmalarında mevcut lider olan ABD ile Japonya, Hindistan ve Avrupa gibi diğer ülkeler arasındaki artan rekabetin ortasında, bir Çin uzay aracı Ay'ın uzak tarafına indi.
Bu görev, adını bir Çin ay tanrıçasından alan Chang'e ay keşif programının altıncı misyonudur. Bu aynı zamanda, 2020'de yakın taraftan gerçekleştiren Chang'e 5'in ardından, örnekleri iade etmek için tasarlanan ikinci görevdir.
Çin Ay'a son ziyaretiyle neyi amaçlıyor?
Çin uzay aracı, Ay'ın daha az keşfedilen bölgesi ile ona yakın tarafı arasındaki farklar hakkında bilgi sağlayabilecek toprak ve kaya örnekleri toplayacak.
Mevcut görevde iniş aracı, yaklaşık iki gün içinde iki kilograma kadar yüzey ve yer altı malzemesini toplamak için mekanik bir kol ve matkap kullanacak.
Daha sonra, numuneleri vakumla paketlenmiş metal bir kap içinde Ay'ın etrafında dönen başka bir modüle geri taşımak için iniş aracına bir asansör sağlanır. Konteyner, 25 Haziran civarında Çin'in İç Moğolistan bölgesinin çöllerinde Dünya'ya dönecek olan bir yeniden giriş kapsülüne aktarılacak.
Ay'ın uzak tarafındaki görevler çok daha zordur çünkü Ay Dünya'ya dönük değildir ve iletişimi sürdürmek için bir aktarma uydusuna ihtiyaç vardır. Arazi de daha engebeli ve iniş için daha az düz alan var.
Çin aracı, dört milyar yıldan fazla bir süre önce oluşmuş, 13 kilometre derinliğinde ve 2.500 kilometre çapında bir çarpma kraterinde bulunuyor. Güney kutbunda-Aitken Havzası Daha sonra.
Çin'in Xinhua Haber Ajansı, bu kraterin Ay'daki bu tür kraterlerin en eskisi ve en büyüğü olduğunu, dolayısıyla Ay hakkında ilk bilgileri sağlayabileceğini söyledi ve inişin daha büyük etkisinin yüzeyin derinliklerinden malzeme fırlatmış olabileceğini ekledi.
Küresel uzay yarışı
Çin ayrıca 2030 yılına kadar Ay'a insan göndermeyi hedefliyor. Başarılı olması halinde Çin, ABD'nin 1969'daki tarihi inişinden sonra bunu yapan ikinci ülke olacak.
Her ne kadar NASA bu yılın başında hedef tarihi 2026'ya geri çekse de ABD de Ay'a yeniden astronot indirmeyi planlıyor.
Ay'a insan göndermenin bilimsel değeri sınırlı olsa da (robotlar insanlar kadar kolay örnek toplayabilir), bunu yapmak ulusal bir gurur kaynağıdır.
Avrupa aynı zamanda uzaydaki varlığını da artırıyor.
Bu hafta başında Avrupa ve Japonya tarafından ortaklaşa fırlatılan bir iklim araştırma uydusu yörüngede elçi.
EarthCARE uydusu olarak bilinen ve Dünya'nın sıcaklık dengesini incelemek üzere tasarlanan SpaceX aracı, Salı günü Kaliforniya'daki Vandenberg Uzay Üssü'nden havalandı.
EarthCARE adı, Earth Cloud Aerosol ve Radyasyon Gezgini anlamına gelir.
Uydu, bulutların ve aerosollerin (atmosferde asılı duran parçacıklar) güneş ışınımını uzaya yansıtmadaki ve Dünya yüzeyinden yayılan kızılötesi ışınımı yakalamadaki rolünü incelemek için dört cihazla donatılmıştır.
Araştırma, Avrupa Uzay Ajansı ile Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı arasındaki ortak bir projedir.
Aşama ayrılmasının ardından yeniden kullanılabilir Falcon 9 birinci aşama güçlendiricisi Vandenberg'e inerek yedinci uçuşunu tamamladı.
Tam tersine, Amerika Birleşik Devletleri uzay gemisi Fırlatmalar için özel sektör roketlerini kullanma çabaları defalarca ertelendi. Son dakikadaki bir bilgisayar arızası, Boeing'in Cumartesi günü planlanan ilk astronot uçuşunun lansmanını iptal etti.
Cumartesi günü Japon bir milyarder, mega roketinin geliştirilmesindeki belirsizlik nedeniyle SpaceX'i ay yörüngesine fırlatma planlarını iptal etti. NASA, astronotlarını Ay'a göndermek için bu roketi kullanmayı planlıyor.